Απόστολος Κ. Σίνης : Ο Δικαστής, ο Νόμος και το Περιβάλλον Τιμητικός Τόμος για τον επ. Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ο Δικαστής, ο Νόμος και το Περιβάλλον  . Τιμητικός Τόμος για τον επ. Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο

Συγγραφείς: Αθηνά Αλεφάντη, Νίκος Αλιβιζάτος, Βασίλειος Ανδρουλάκης, Ματίνα Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Δημήτριος Βασιλειάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γεώργιος Δελλής, Γιάννης Δημητράκης, Βασιλική Δούσκα, Ζωή Θεοδωρικάκου, Βασιλική Καραγεώργου, Ιωάννης Καράκωστας, Λούσυ Κιουσοπούλου, Ευαγγελία Κουτούπα-Ρεγκάκου, Ιωάννα Κουφάκη, Γιάννης Κτιστάκις, Δήμητρα Μαυροπόδη, Νικόλαος Νικολάκης, Όλγα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευγενία Πρεβεδούρου, Χρήστος Ράμμος, Νικόλαος Ρόζος, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Γλυκερία Σιούτη, Μαρία Φλώρου.

Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2016.

Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος διέγραψε λαμπρή πορεία ως δικαστής. Τιμήθηκε με τα αξιώματα του Προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Προέδρου του ιδίου δικαστήριου και τίμησε με την εργατικότητα, την υψηλή νομική κατάρτιση, το ήθος και τη νηφαλιότητά του τα αξιώματα αυτά.

Ο παρουσιαζόμενος τόμος είναι μια ένδειξη τιμής στο έργο και στην προσφορά του στη νομική επιστήμη και στην ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται ουσιαστικώς για μία σύνθεση αυτοτελών, συνολικώς είκοσι οκτώ (28), άρθρων που συνέγραψαν δικαστές, τέως και νυν, καθηγητές Πανεπιστημίου, δικηγόροι και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αφορμή αποφάσεις που εκδόθηκαν είτε με τον ίδιο ως εισηγητή είτε υπό την προεδρία του.

Τα άρθρα κατανέμονται σε επτά ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνεται άρθρο του Παναγιώτη Πικραμμένου για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο τιμώμενος στην εξέλιξη της νομολογίας του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου για τον ρόλο των Ανώτατων Δικαστηρίων σε «σύνθετες» πολιτείες, δηλ. σε εθνικά και υπερεθνικά κρατικά μορφώματα που κυβερνώνται δημοκρατικά και συμβιώνουν διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες με αποκλίνουσες πολιτιστικές αντιλήψεις. Στη δεύτερη, την αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον, περιλαμβάνονται άρθρα του Κωνσταντίνου Βαρδακαστάνη για τις υποθέσεις του ποταμού Αχελώου, της Ευαγγελίας Κουτούπα για τη συμβολή του τιμώμενου στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θεσμό της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της Δήμητρας Μαυροπόδη περί της υπαγωγής ενός διατάγματος καθορισμού μέτρων προστασίας ορεινού όγκου σε διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης (υπόθεση «Υμηττού») και της Γλυκερίας Σιούτη για τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας στα ζητήματα της αναδάσωσης και των Α.Π.Ε. Στην τρίτη ενότητα, η οποία επιγράφεται «Προστασία οικιστικού περιβάλλοντος» περιλαμβάνονται άρθρα της Αθηνάς Αλεφάντη για τη πράξη εφαρμογής και την εισφορά σε γη, της Ματίνας Ασημακοπούλου για την οικιστική ανάπτυξη οικοδομικών συνεταιρισμών σε δάση, του Δημητρίου Βασιλειάδη περί των οικοδομικών αδειών, του Γιώργου Γεραπετρίτη για τις χρήσεις γης, της Βασιλικής Δούσκα για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, της Λούσης Κιουσοπούλου για την υπόθεση «Αλευρόμυλοι Αλλατίνη» και την αρχή του ενιαίου της διοίκησης, του Ανδρέα Παπαπετρόπουλου για την επισκόπηση της προγενέστερης νομολογιακής προσέγγισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης και του Χρήστου Ράμμου περί της χωροταξίας και της συμβολή του τιμώμενου στη σχετική με αυτή νομολογία. Η τέταρτη ενότητα που τιτλοφορείται «Προστασία πολιτιστικού περιβάλλοντος» περιλαμβάνει τα άρθρα της Όλγας Παπαδοπούλου για την προσέγγιση του Συμβουλίου της Επικρατείας στα ζητήματα προστασίας παραδοσιακών οικισμών, της  Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις υποθέσεις των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και των διατηρητέων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Μαρίας Φλώρου περί της προστασίας των οικισμών με μνημειακό χαρακτήρα στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην πέμπτη ενότητα, που είναι αφιερωμένη σε δικονομικά ζητήματα, περιλαμβάνονται άρθρα του Γιώργου Δελλή για τα διαδικαστικά περιβαλλοντικά δικαιώματα και τις δικονομικές προεκτάσεις τους από τη σκοπιά της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου, του Νικόλαου Νικολάκη περί της προσέγγισης των δικονομικών ζητημάτων στις περιβαλλοντικές διαφορές και της Ευγενίας Πρεβεδούρου για τις συνέπειες του ακυρωτικού ελέγχου και τον περιορισμό του ακυρωτικού αποτελέσματος.  Στην έκτη ενότητα «Ειδικές θεματικές ενότητες» περιλαμβάνονται άρθρα του Βασίλειου Ανδρουλάκη περί της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αποζημίωση σε περίπτωση επιβολής περιορισμών στην ιδιοκτησία για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, του Γιάννη Δημητράκη για τα συνταγματικά όρια του νομοθετικού καθεστώτος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, της Ζωής Θεοδωρικάκου για την εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής ευθύνης από τον δικαστή, της Βασιλικής Καραγεώργου για τη συμβολή της απόφασης 3943/1995 του Συμβουλίου της Επικρατείας στη διασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, της Ιωάννας Κουφάκη για την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον, του Γιάννη Κτιστάκι για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό του Στρασβούργου, του Νικολάου Ρόζου για τα ζητήματα αρμοδιότητας κρατικών λειτουργιών και δικαιοδοσίας δικαστηρίων. Ο τόμος κλείνει με την έβδομη ενότητα που αποτελεί η αστικολογική προσέγγιση του Ιωάννη Καράκωστα με το άρθρο του κατάχρηση δικαιώματος – αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την καταγραφή των περιλαμβανομένων στον τόμο αυτό άρθρων γίνεται ευκόλως αντιληπτή η χρησιμότητά του σε κάθε επιστήμονα που θέλει να μελετήσει και να εμβαθύνει στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί διαφορών που άπτονται της προστασίας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και σε σημαντικά δικονομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και λυθεί κατά την επίλυση των διαφορών αυτών. Πρόκειται, επομένως, για ένα πραγματικά χρήσιμο πόνημα που, επιπλέον, φωτίζει και αναδεικνύει το σημαντικό έργο του τιμώμενου.

Απόστολος Κ. Σίνης